Om musikk i en gravferd

Sorgen har truffet deg hardt, og midt op i det hele er det 1000-og-1 ting du må gjøre eller som du må ta stilling til.Og så kommer det spørsmålet om du har tenkt litt på hvilken musikk og salmer du kunne tenkt deg å ha i seremonien. Enda noe å tenke på…Denne lille veilederen er ment for deg og dere som nå skal ta de vanskelige avgjørelsene eller for deg som lurer på hva som er mulig, eller kanskje for deg som gjerne vil være godt forberedt og ha 1 ting mindre å tenke på når den store sorgen rammer deg.

Om musikk i en gravferd

I en kirkelig gravferd er det normalt 3 salmer. I tillegg kan det fremføres solosang / musikk, eller det kan avspilles musikk som man er spesielt glad i. Gangen i en begravelse er slik:

Inngangsmusikk
Salme
Minneord
Musikkinnslag/ musikkavspilling (valgfritt)
Tekstlesning
Salme
Tale
Salme
Utgangsmusikk
Salme ved graven/ jordpåkastelse

Valg av salmer
Det finnes mange vakre salmer. Noen har salmer de vet om som de gjerne ønsker å synge i gravferden, mens andre har ikke noe forhold til spesielle salmer. Salmeboken inneholder flere hundre salmer med stor variasjon i stilart og innhold. Noen salmer passer i situasjoner av håpløshet, mens andre passer for å markere glede og takknemlighet. Dersom du ønsker en salme som ikke står i salmeboken ber vi deg å ta kontakt med kirkemusikeren for å drøfte valget. Et tips når du skal velge salme er å velge salmer du har hørt tidligere, og som du tror at flere kan. Salmens kraft kommer best frem når de som er tilstede kan stemme i med sangen!

Dersom du syns det er vanskelig å skulle velge salmer, kan du gjerne ta kontakt med kirkemusikeren. Hvis du ønsker det, kan du også få låne en salmebok på kirkekontoret som du kan bla og lete i. 

Valg av musikkinnslag
Kirkens ordningen gir mulighet til å ha flere salmer om man ønsker det. Det er også mulighet for opptill tre musikalske innslag. Dette kan være solosang, orgelmusikk, eller andre former for instrumentalmusikk. Ulike musikkinnslag kan være en vakker måte å sette et personlig preg på gravferden, og du som pårørende står veldig fritt til å velge. Dette kan være musikk som har betydd mye for den som har gått bort, eller musikk som gir dere som pårørende mye trøst. Det kan også være musikk som understreker seremoniens karakter. 

For å fremføre musikken går det an å leie inn vokalister eller instrumentalister, og kirkemusikeren kan være behjelpelige med å finne musikere. Dersom du har noen i familien eller vennekretsen kan fremføre noe, er det ofte et godt alternativ.

Musikkavspilling
I forbindelse med minneordet er det mulig å velge musikkavspilling fra CD eller MP3. Her har vi
også stor takhøyde for deres valg. Så lenge musikken ikke formidler noe som går imot det Kirken står for eller det Kirken forkynner så er det i orden. Er du i tvil så er vi glad for at du tar kontakt.

Det kan være noen praktiske utfordringer ved selve avspillingen, og for at dette skal skje på en sikker og verdig måte trenger vi å få det som skal avspilles senest to dager i forkant av seremonien. Dersom sangen finnes på spotify eller applemusic, trenger vi kun å få opplyst om den eksakte versjonen som ønskes avspilt (send oss gjerne lenken til sangen). Dersom den ikke finnes på en av disse stedene trenger vi en spillbar musikkfil tilsendt på epost. Denne sendes til kirkekontoret på epost gjerdrum@kirken.no med kopi til mz534@kirken.no. Husk å skrive i emnefeltet hvilken gravferd dette gjelder! Dersom du har filen på minnepenn, kan du levere denne til kirkekontoret. 

Orgelspill før seremonien starter
Dersom dere ønsker det kan kirkemusikeren spiller passende orgelmusikk fra 15-20 minuter før
seremonien starter. Her er det god anledning for dere som pårørende å gi tipps og innspill og
komme med ønsker om hvorden denne ‘preludieringen’ skal høres ut. Gjennom preludieringen
setter kirkemusikeren ofte ‘tonen’ for hvordan seremonien skal bli. Ta gjerne kontakt med
kirkemusikeren hvis du har noen spørsmål eller ønsker for denne preludieringen.

Noen ganger er en gravferdsseremoni den perfekte anledningen til å feire livet og da er det fint å velge musikk som passer til. Musikken, tekster og bønner i en gravferd understreker i stor grad overgivelse av den avdøde i Guds hender og håpet om et liv etter døden. Som det står i salme 320 (Ærens konge, nådens Herre - Beethovens Ode an die Freude): 

Fylt av sang vi går mot lyset, trosser sorg og nederlag, mens vi ser mot soloppgangen, evighetens morgendag. 

Finnes det musikk jeg ikke kan velge?
Ì Den norske kirke er det slik at all musikk skal godkjennes i god tid før seremonien av prest og kirkemusiker for å sikre at musikken passer med den kirkelige seremonien. Her er det stor takhøyde, men det finnes musikk med tekster som bryter med det kristne budskapet. Vi erfarer svært sjelden at musikkønskene vi får er utfordrende. Men dersom dette skjer så vil vi i dialog med dere finne en passende løsning. 

En annen begrensning kan være at det finnes musikk som kan være krevende å fremføre, både pga av tekniske utfordringer eller fordi instrumentene våre har sine begrensninger. Kirkemusikeren må derfor forbeholde seg retten til å kunne avvise musikk som ikke er mulig å fremføre. Det er også svært sjelden dette er noe problem, og i Gjerdrum strekker vi oss langt for å imøtekomme ønsker.  

Kostnader ved musikk
Dersom man leier inn musikere til å spille i begravelse, må man betale for det. Dersom det er ønskelig at kirkemusikeren skal spille sammen med solister, vil det også påløpe utgifter fordi dette vil kreve ekstra øvelse og tidsbruk fra kirkemusikerens side. Gjerdrum og Heni har priser for dette i sin prisliste. Inntektene som kirken har på dette, går til det kirkemusikalske arbeidet i menigheten slik som konserter og andre musikalske arrangementer

Jeg håper at denne veiledningen har skapt tydelighet og gitt deg svar på det du lurte på. Dersom
noe fortsatt er uklart, eller du er usikker om noe, eller kanskje vil du bare slå av en prat om
musikken i en kirkelig gravferd så er du hjertelig velkommen til å kontakt! 

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"